پژوهشکده علوم انسانی اسلامی دانشگاه قم با همکاری دانشکده حقوق دانشگاه قم و جمعی از مراکز علمی داخلی و خارجی، اولین همایش بینالمللی الگوی اسلامی حکمرانی مطلوب در پرتو آموزههای حقوقی را اسفند 1403 برگزار خواهند کرد.
از آغاز زندگی بشر تاکنون، انسانها همواره در پی ارتباط با یکدیگر و جستوجوی تعالی بودهاند تا اینکه در نهایت امنیت و آسایش زندگی کرده و از منافع حاصل از آن نیز بهره ببرند. با این وصف با وجود تجارب گوناگون جامعه بشری این مهم جز در سایه عالیترین شیوه اداره و رهبری جوامع بشری فراهم نشده و تحقق نمیپذیرد. از اینرو اصلیترین و مشروعترین شیوه حکومت، همیشه دغدغه اندیشمندان و نظریهپردازان سیاسی بوده است. در همین راستا اندیشه متعالی الگوی اسلامی حکمرانی مطلوب در ذیل گفتمان تمدن نوین اسلامی برآمده از نظریه ولایت فقیه و در بستر انقلاب اسلامی در کشور ما نضج گرفت و تبدیل به گفتمان غالب شد.
اصطلاحات حکمرانی و حکومت، دارای مفاهیم محض و تخصصی بوده که بعضاً فارغ از مفهوم، معمولاً جایگزین یکدیگر به کار میروند. اما قدمت حکمرانی به تاریخ تمدن بشری برمیگردد. در ادبیات حقوق عمومی از حکومت و حاکمیت به عنوان یکی از عناصر و ارکان دولت – کشور یاد میشود که مفهوم آن سیطرة ارادة برتر است که در یک قلمرو سرزمینی معین هیچ ارادة رقیب دیگری از گروههای اجتماعی فراتر از آن وجود ندارد و از نظیر بیرونی این اراده نبایستی تحت سلطه و آمریت دولت دیگر باشد.
چنین حاکمیتی در تمدن نوین اسلامی وضعیتی نیازمند طراحی الگویی است که آسیبهایی چون فساد، بیعدالتی، قانون گریزی و... در آن راه نیافته و یا به حداقل برسد. و مبتنی بر شاخصههایی نظیر معنویتگرایی الهی، عقلگرایی، تخصص و دانش مداری، حق طلبی، مسئولیتپذیری، نظارت پذیری، مردم داری و مشارکت پذیری باشد. بنابراین برگزاری این همایش در راستای تقویت گفتمان انقلاب اسلامی با ابعاد بینالمللی حائز اهمیت است.
این همایش به بررسی ابعاد مختلف الگوی اسلامی حکمرانی مطلوب و واکاوی مفهوم و مبانی آن در قانون اساسی جمهوری اسلامی و نظرات فقها در این حوزه پرداخته و در نهایت پیشنهادات و راهکارهای مفید و مناسب در راستای تقویت این مساله مهم توسط صاحب نظران داده خواهد شد.
دکتر روح الله اکرمی دبیر علمی این همایش و دکتر آیت الله جلیلی دبیر اجرایی آن خواهند بود.
مهلت ارسال چکیده
1403/09/30 16 روزمهلت ارسال مقاله
1403/10/30 46 روز